miercuri, 2 martie 2022

 

PUTIN VA PIERDE RĂZBOIUL!

 

Pentru același motiv, pentru care Adolf Hitler, l-a pierdut din 1939, înainte de a-l începe! Nici unul nu a înțeles că războiul nu este altceva decât ,,continuarea politicii cu alte mijloace”.

Poți să cucerești o localitate, o capitală, o țară, două sau trei…dacă ai toată lumea împotriva ta, rezultatul este inevitabil.

În Războiul Crimeei (1853 - 1856), Rusia a avut, la fel, toată Europa împotriva sa. Și a pierdut, ceea ce a deschis cea mai fastă perioadă din istoria României, care s-a încheiat în 1918 cu realizarea României Mari. Acțiunea precipitată a lui Putin – ceea ce sugerează o mare vulnerabilitate ascunsă a Rusiei- va duce nu doar la o mai mare integrare și unire a Europei din cauza pericolului extern, dar și la o Revoluție în tot fostul spațiu sovietic, în foste Republici, care va încheia ceea ce a început în 1991. Inevitabil, Republica Moldova și România, prin necesitate, se vor uni în fața pericolului, atât de aproape de noi, până la o unire de facto...Mai trebuie, doar, ca actuala elită politică, din România și Moldova, să se ridice la înălțimea momentului și să confirme de jure, o realizare statală care, în fond, este în interesul cel mai mare al Europei.

Preocupați de război, prea puțini au sesizat aplecarea obsedantă a S.U.A. de a realiza o coaliție și o unitate, care se va dovedi cea mai importantă. Două războaie mondiale și un război rece au fost decise și câștigate de americani și marile puteri maritime, prin coaliții care au pus raționalitatea politică înainte de toate.

Din punctul de vedere al resurselor umane, materiale și militare, acestea sunt covârșitor de partea Occidentului. În Primul Război Mondial blocada impusă de aliați a dus la foametea și privațiunile populației civile care, în urma revoltelor, au dat jos o dinastie veche de câteva sute de ani. ln Al Doilea Război Mondial, după blocada impusă de Marina Regală, cu toate succesele inițiale ale Reichului, prin octombrie 1941, Germania Nazistă înfrunta o penurie de carburant, piese de schimb, și probleme de logistică și aprovizionare, care vor transforma 1942 într-o agonie disperată și eșuată de a pune mâna pe câmpurile petrolifere din Caucaz. În Războiul Rece, Inițiativa de Apărare Strategică, demarată de Ronald Reagan în 1983, va duce la erodarea și ruina treptată a fostului U.R.S.S, …în fond, un fel de ,, blocadă ,, pe care sovieticii și-au impus-o lor înșine. Motivele pentru care Putin a invadat Ucraina nu sunt departe de aceleași motive. Războiul de acum, ce trebuia să pună mâna pe resursele de gaz și petrol din jurul Crimeei și un acces mai mare la Marea Neagră, este de natură să aneantizeze o țară ai cărei cetățeni, prin opțiunea pentru Europa și Occident, ar fi ajuns să trăiască mult mai bine decât rusul de rând. După frământările civile din Belarus, o Ucraină membră a U.E., unde se prefigurează un nivel de trai mai ridicat decât în Rusia, ar fi generat un cutremur ideologic resimțit până la Kremlin. Este vorba de acel ,, marș către libertate al omenirii și popoarelor”, la care făcea referire Hegel, care în era internetului, nu poate fi oprit cu tancuri și care, da, va ajunge până în Asia. Bineânțeles că motivele pentru care Rusia aduce mereu la putere oameni și regimuri autoritare, ce își găsesc ,,ieșirea” și ,,salvarea” în război în afară, țin de rațiuni care coboară adânc în istoria Rusiei. Este, în esență, ratarea întâlnirii Rusiei cu democrația liberală și libertatea individuală . După abdicarea lui Nicolae al II- lea, a existat prin guvernul lui Kerensky o șansă palidă de a ajunge la parlamentarism și democrație, dar aberația bolșevică a scufundat Rusia pentru încă o sută de ani în tiranie și dictatură. Toate tentativele de a-l explica psihologic pe Putin, ocultează prin trecutul modest și kagebist, - trădat în gesturi ultime, categorice, flagrante, caracteristice celui ajuns în vârful piramidei, și care își pierde măsura, nu își poate interioriza tradiția mare care ponderează-, de fapt, trăsătura esențială a acestuia: antioccidentalismul, neânțelegerea faptului că Rusia, chiar cu Petru cel Mare, a fost mare atunci când s-a apropiat de Europa.

Sancțiunile economice impuse acum Rusiei nu sunt mai puțin severe. Ele vor duce la mișcări de stradă tot mai mari, pe măsură ce războiul se va prelungi, și care pot schimba din temelii tot ceea ce a mai rămas din fostul aparat de stat și nostalgii sovietice.

Războiul a fost, în mod evident, déjà, pierdut de Putin din punct de vedere psihologic, la nivel de imagine, emoție, simbolistică, mesaj și comunicare. Manifestațiile din toată lumea o dovedesc. Ce stranii sunt căile Providenței…Cine ar fi crezut că acolo unde au eșuat Carol al XII-lea, Napoleon și Hitler va reuși un actor din Ucraina, in his finest hour, să unească umanitatea și să ,,semneze” începutul sfârșitului pentru ultima zvâcnire a unui stat anacronic? El își demonstrează calitățile de autentic și veritabil om de stat, în faptul că acum, când asupra omenirii planează și pericolul unui război nuclear, urmărit și vânat de cotropitori, găsește resurse sufletești pentru o soluție politică, diplomatică, de oprire a acestui coșmar. Cererea lui de primire a Ucrainei acum în E.U., este morală și politică în cel mai înalt grad…situațiile excepționale aduc după ele măsuri excepționale: nimeni, în acest moment, nu dă o jertfă atât de mare – în sânge – pentru soarta libertății, democrației, a civilizației, a Europei și a lumii. Primirea lor imediată în E.U. este o necessitate, care i-ar întări sufletește, să continue o luptă pentru ca războiul să nu ajungă în Europa. Câte țări au mai făcut un act atât de bogat și de profund în consecințe în ultimii 75 de ani? Nu cred că posteritatea va ierta sau va uita calcule mărunte, justificări birocratice, sau timide bâlbâieli, în care evenimentele au luat-o cu mult înaintea ,,formelor”…

În sfârșit, în ciuda unor localități cucerite și a tancurilor care se apropie de Kiev, nu este deloc evident că Putin a câștigat războiul la un nivel strategic sau tactic. La nivel de inteligență și informație- și din cauza aliaților – ucrainienii se găsesc mereu cu un pas înaintea rușilor…Parcă, au beneficiat mereu de factorul surpriză…Poate că au greșit în faptul că au pierdut prea ușor supremația în aer, ceea ce permite rușilor o mai mare liberate de mișcare la sol, și dificultăți pentru deplasarea lor, dar explicația se poate găsi în proporțiile reduse ale aviației ucrainiene. Poate că au greșit în faptul că nu au deplasat mai multe trupe la granițe, atunci când cleștele se strângea în jurul Ucrainiei- invadarea Ucrainiei îmi aduce aminte de invadarea Poloniei, în 1939, din mai multe părți și din mai multe țări, de unde, deopotrivă cu tentativa de război-fulger, asemănarea izbitoare cu Germania Nazistă – dar se poate prea bine ca ucrainienii să fi vrut să dispună de rezerve strategice în adâncime, pe care să le dirijeze din interior spre punctele cele mai critice, evitând eventuale încercuiri la granițe, care să îi lase fără trupe în momentele decisive…

Și din nevoia de a ocupa litoralul nordic al Mării Negre- unde e miza economică a războiului-și Estul Ucrainei, Rusia și-a răsfirat trupele pe o suprafață ce acoperă de două ori suprafața României, lipsind prin aceasta Rusia tocmai de principiul fundamental al războiului- fulger care presupune o lovitură concentrată și masivă, cu majoritatea forțelor, acolo unde se decide tot războiul- capitala, sufletul și creierul întregii țări-și generând prin această risipire probleme de aprovizionare și logistică, ce pare că , déjà, au împotmolit ofensiva rusă. Fără carburant și mâncare, cu șosele sufocate de trafic, se va ajunge la un război de uzură și durată, căruia la un război de guerilă, la ei acasă, ucrainienii pot să ii facă față , dar nu rușii .

Nici Kievul nu sunt sigur că va cădea…mii de tancuri au manevrabilitatea redusă printre clădiri…cu atât mai mult printre clădiri distruse…la asaltul asupra Berlinului în 1945 – care avea atunci cam suprafața și populația Kievului- rușii au pierdut 81.000 de soldați – morți- aproape 300.000 de răniți și până la 2000 de tancuri distruse… Unde va incinera Putin atâția ruși ,pentru a nu fi depuși între scânduri în fața Kremlinului? Armata rusă din Ucraina, toată, nu acoperă cifra de morți și răniți de atunci...Pentru a înconjura efectiv și complet Berlinul, atunci , sovieticii au avut nevoie de 2 milioane și jumătate de soldați...Armata rusă nu cred că dispune de asemenea cifre...chiar încercuiți în Kiev ucrainienii par că sunt în stare să lupte cu sticle cu benzină...Admițând că va cădea capitala, ei vor continua bătălia în toată țara, iar ocupația va ridica pentru ruși probleme și mai îngrozitoare și nevoia de peste un milion de soldați de ocupație , împotriva cărora se va demara un război, asemănător cu cel declanșat de spanioli împotriva lui Napoleon...Cu sancțiuni economice, cu spectrul unor revolte tot mai mari în Moscova și Sankt-Petersburg, cu imposibilitatea de a susține logistic un asemenea ,,cancer” pe măsura trecerii timpului, cu fiecare zi, pentru Putin situația ajunge tot mai îngrozitoare..dacă nu a ajuns, deja , în acest punct...

Repet, Ucraina, luptă pentru fiecare român. Bătălia pentru România, acum, se duce la Kiev. Dacă ucrainienii nu ar fi rezistat, în opinia mea, Republica Moldova, neutră ,ar fi fost următoarea țintă. Și deși, pot să greșesc, spre deosebire de alți analiști, probabil mai informați, nu flancul nordic al N.A.T.O. ar fi fost cel vizat, ci cel sudic, din aceleași rațiuni economice , și o posibilă înaintare în Balcanii de Vest, până în inima Europei, la Adriatică – mai ușor de înaintat decât în Câmpia Germaniei de Nord- și pe fondul unor tulburări în fosta Iugoslavie,în Bosnia- Herzegovina...Dar să nu uităm, dacă nu cumva am înțeles greșit istoria, că înainte de declanșarea Primului Război Mondial, ,,RusiaȚaristă viza” ”A Doua Romă”...O înaintare pe flancul sudic o sugerează și obsesia lui Putin, dinainte de război, legată de dislocarea României și a Bulgariei din dispozitivul sudic...Regiunile sau țările atacate au primit avertismente vagi înainte...

Dacă războiul- fulger ar fi reușit în 48 de ore, și Ucraina ar fi cedat, după Moldova, este posibil ca Putin să fi luat o pauză pentru ,,devorarea pradei” și mizând pe ,,sedarea” Occidentului să fi încercat o perioadă de obișnuire alumii cu ceea ce a înghițit. Dar o reacție ,,palidă” - ceea ce nu s-a întâmplat, căci N.A.T.O. s-a mobilizat exemplar- cu siguranță l-ar fi îndemnat , chiar cu riscul unui conflict cu N.A.T.O., să ,,tatoneze” printr-o intervenție fulger mai degrabă România. Să nu uităm că , în studii de psihologie colectivă, românii sunt cei mai anti-ruși...ceea ce trăim acum ,probează într-un fel, flerul istoric al românilor... Firește nu e cazul marilor ruși, scriitori și compozitori,care au fost europeni și creștini, ci a celor care cu fatalitate i-au condus...

În acest ,,film,, de groază, care sper să fie în acest moment depășit de avenimente, s-ar fi repetat scenariul din Ucraina. România ar fi fost invadată nu doar dinspre Est și Marea Neagră ci și- dacă nu , mai ales, - prin Nord, pe la Sighetul Marmației și o înaintare rapidă prin Ardeal...

Nu există limită , sau prag, din partea României, în ajuta Ucraina și Moldova.

Ultima perspectivă, cea mai îngrozitoare, și de neconceput acum o lună, în secolul 21, rămâne amenințarea nucleară etalată de Putin. În nici un scenariu, China nu ar avea ceva de câștigat dintr-un conflict nuclear...ca nimeni, dealtfel, căci...nu va mai fi nimeni. Mă întreb dacă această nebunie e rezultatul disperării sau al unui șantaj politic- mă rog pentru a doua variantă-, de genul celui din criza rachetelor, în care Hrusciov a ,,clipit,, înaintea lui Kennedy. Dar ceea ce Putin, poate, nu știe , este că Hrusciov, înainte de a muri îi spunea băiatului său că, deși a fost dat jos de la putere, a salvat omenirea de la dezastru. Iar Kennedy a rămas în memoria americanilor ca unul dintre cei mai mari președinți ,tocmai pentru că a evitat, și prin tratative ascunse- mutarea unor rachete din Turcia-un război nuclear.

Von Clausewitz, din care am citat la început, era de părere că Rusia nu poate fi cucerită într-un război, dată fiind imensitatea spațiului...Soluția nu poate fi decât politică, prin schimbarea guvernului, persuadarea lui- așa cum un alt fost actor a reușit genial- sau prin tratative. Și acum, în ceasul al 12-lea, rămâne o soluție . Nu doar pentru cei care astfel vor fi scutiți de moarte și suferință .Dar și pentru Rusia .

                                                      Lucian Filip

                                                      2 Martie 2022

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu